Huawei Mate 20 Pro срещу Apple iPhone XS Max

Huawei Mate 20 Pro срещу Apple iPhone XS MaxHuawei Mate 20 Pro срещу Apple iPhone XS Max

Huawei Mate 20 Pro срещу Apple iPhone XS Max

Независимо дали го мразиш или обичаш, трудно е да се отрече, че iPhone има огромно влияние върху всички останали телефони: Apple въвеждат вдлъбнатината в дисплея, а останалите следват; Apple използват разпознаване на лица и другите го вграждат също в телефоните си; Apple включва нова жестова навигация и скоро ще започнем да я виждаме и на телефони с Android. Известно е също така, че Apple използва някои добри идеи от Android телефоните, но изглежда, че по отношение на дизайна, Apple води и останалите следват.

Huawei е една от компаниите, които не само следват Apple. Тя иска да ги изпревари. Вече е направила това по отношение на единица продажби, но сега иска да изпревари iPhone XS Max със свой собствен претендент.

Huawei Mate 20 Pro е първият телефон, който се съревновава с Apple с 7nm чип с подобна мощност като тази на Apple A12 Bionic. Това е първият телефон, който предлага бързо и надеждно 3D разпознаване на лица, като iPhone, но след това разполага с нещо повече, а именно много по-голяма батерия, най-бързото зареждане, което някога е било поставено в смартфон, изящен дизайн, допълнителна ултра-широкоъгълна камера и изкуствен интелект.

Така, нека видим как Huawei Mate 20 Pro се съревновава с iPhone XS Max в детайли.

Камера

Huawei Mate 20 Pro има изпъкнала камера с квадратна форма, която придава неповторим външен вид, докато iPhone XS Max идва с модул с двойна камера, който е по-изпъкнал и е разположен отстрани. Но за какво са всички тези камери?

Основната камера на Mate 20 Pro е 40 мегапикселова с f/1.8 отвор, след това има 3х zoom 8 мегапикселов телеобектив (единственият, който се предлага с оптична стабилизация на изображението) и накрая трета 20 мегапикселова 16мм ултра-широкоъгълна камера, която позволява заснемане на ефектни пейзажи и макро снимки.

От друга страна, iPhone има основна 12 мегапикселова камера с f/1.8 с 26 мм ъгъл и друг 12 мегапикселов телеобектив с 52 мм разстояние на фокуса и 2х оптичен zoom.

в днешни дни качеството на камерата се базира на много софтуерни алгоритми, а не само сензори. За iPhone основно това е новата функция Smart HDR, която е включена по подразбиране и предоставя невероятен динамичен обхват с познатите балансирани и леко топли iPhone цветове.

От друга страна Mate набляга на подобрение по отношение на изкуствения интелект. Сега той може да разпознае до 1500 различни сцени и да оптимизира вашите снимки, освен това AI работи също и във видео режим. Mate може да разпознае не само контури, но и цели форми и дори обекти. Чудесен пример за това има в новия видео филтър, където можеш да оцветиш хората в кадъра, докато фонът остава черно-бял. И това е за движещи се изображения! AI се използва и за проследяване на движението в реално време, така че Mate може да разпознае твоето малко дете във видеоклип и да го задържи на фокус. За създателите на видеа, Huawei телефонът има вградена поддръжка за кинематографски формат 21:9 и разполага с различни цветови профили, които можеш да приложиш към видеоклиповете си, подобно на LUT в професионалните видео редактори, докато iPhone се опира на трети приложения за всичко това.

Изпълнение и съхранение

Huawei Mate 20 Pro има вътрешен чип Kirwin 980 на Huawei, а iPhone XS Max използва Apple A12 Bionic SoC. Докато двата чипа са много различни в архитектурен дизайн, те споделят едно общо нещо: това са единствените телефони в света с участие на новия 7nm производствен процес, което е голям скок над по-старите чипове.

И двата са доста бързи от гледна точка на ежедневната работа: приложенията се отварят бързо, двата телефона реагират бързо на всяко докосване, а производителността е гладка и за двете устройства. Дали Mate съвпада с гладкото усещане на iOS? Понякога да, но понякога не съвсем, и това е особено очевидно, след като активираш новата жестова навигационна система на Huawei телефона.

Face ID битка

Huawei Mate 20 Pro има изпъкнал профил с размер и форма подобни на този на iPhone XS Max, което всъщност е оправдано: притежава подобна 3D система за разпознаване на лица, като iPhone има точков проектор, инфрачервен сензор, които работят заедно, за да създадат подробна карта на твоето лице. След тест на този нов метод за разпознаване на лица на Mate, може да кажем, че той е много бърз и точен. Онова, което е чудесно относно Android, обаче, е изборът, а в случая с Mate 20 Pro това е скенера за пръстови отпечатъци в допълнение към новата идентификация на лицето. Но скенера за пръстови отпечатъци също е и четец за пръстов отпечатък, вграден под дисплея, така че просто постави пръста си в средата на екрана и телефонът магически се отключва. Е, магически може би е малко пресилено, тъй като отнема значително по-дълго време, докато екранът се отключи, в сравнение с традиционния скенер за пръстови отпечатъци и е нужно да задържиш пръста си на мястото за секунда, вместо леко да натиснеш, за да отключиш. Намираме това действие малко бавно, но за по-правилна оценка ще е нужно малко повече време.

Живот на батерията

Глупаво е да се каже, че размерът на батерията сам определя действителния живот на батерията на телефона, но е също толкова глупаво да отречем ролята й, затова сме много развълнувани да видим как се справя масивната 4200 mAh батерия на Huawei Mate 20 Pro, която е много по-голяма от 3179 mAh батерия на iPhone XS Max.

Huawei са толкова уверени в дълголетието на батерията на новия Mate 20 Pro, че са направили така, че да използваш телефона като безжично зарядно устройство. Буквално! Активирай функцията в настройките на батерията и когато телефонът на приятел изчерпа своята батерията, просто поставете двата телефона гръб с гръб и другият телефон ще започне да се зарежда безжично от Mate 20 Pro! Ще има и някои ограничения (така че в крайна сметка да не изтощиш собствената си батерия, зареждайки друг телефон) и очевидно ще работи само с телефони, които поддържат безжично зареждане, но това е страхотен трик. И ако се интересуваш, да, можеш да заредиш iPhone XS Max с Huawei Mate 20 Pro! Макар Mate и iPhone да поддържат бързо зареждане, Huawei наистина достигат следващото ниво с 40-ватовото си SuperCharge зарядно за ел.мрежа, което е в комплекта на смартфона. Срамно е, че по-скъпият iPhone все още не включва бързо зарядно устройство в комплекта и ще трябва да се охарчиш допълнително, за да си купиш отделно. И двата телефона поддържат безжично заареждане, но отново, Mate 20 Pro е по-бързият със скорост до 15 вата. От друга страна, iPhone XS Max поддържа безжично зареждане до 7,5 вата. Това е същата скорост, както при серията iPhone X/8, но разликата е, че Apple използва 100% медна безжична бобина, която е по-ефективна от бобината от смесена сплав, използвана в моделите от миналата година. За двата телефона е необходимо да закупиш безжично зарядно устройство, тъй като в комплектите нямат включени такива.

Цена, дата на продажби и заключение

Времената се променят и най-добрият начин да го докажем в техническата индустрия, е като погледнем нарастващите цени на телефоните. Тези два телефона са отличен пример: Mate 20 Pro е най-скъпият мейнстрийм телефон на Huawei с цена от 1000 евро, което е повече от цената на Samsung Galaxy Note 9, но по-малко от цената на iPhone XS Max. И като говорим за продажби, Mate 20 Pro се продава от 16 октомври 2018 насам, а iPhone е наличен по магазините от началото на октомври 2018.

Наистина много ни харесаха подобренията в Huawei Mate 20 Pro и чувстваме, че това е най-добрият телефон, който Huawei направи с по-опростен интерфейс, ефективен жестов контрол и зашеметяващ дизайн, да не говорим за отличния живот на батерията и камерите. Но дали това е достатъчно, за да го предпочетеш пред iPhone?

Ако Apple устройството е твоят избор в нашият онлайн каталог може да намериш кожени калъфи за iPhone XS Max




преглеждана: 1290 23 Окт 2018
Манол и Симеон Добреви ООДМанол и Симеон Добреви ООД