Ревю на Samsung Gear S2 - част 2

Ревю на Samsung Gear S2 - част 2Ревю на Samsung Gear S2 - част 2

Ревю на Samsung Gear S2 - част 2

Продължение на ревюто от част 1 за Samsung Galaxy Gear S2

Проследяване на дейностите

Като умен часовник от такъв клас, Samsung Gear S2 трябва да бъде в състояние да следи развитието на вашата сесия упражнения. Това се извършва чрез приложението S Health или джаджа, на която задавате продължителността и вида на дейност, която извършвате, а приложението ще се погрижи за останалото. Той запазва постоянното следене на пулса ви, броя на стъпките, които правите и разстоянието, което изминавате. След като сте готови, можете да започнете график на напредъка и броя на калориите, които изгаряте. Всичко на всичко Gear S2 e умен и полезен фитнес спътник. Един час упражнения за проследяване изяжда около 15% от батерията на устройството, в случай, че се чудите.

Да останете хидратирани е важно за здравето. Ето защо Gear S2 ви позволява да следите приема на вода и кофеин. Той няма да впише данните автоматично за вас, но специална джаджа ви помага да преброите броя на чашите кафе и вода, които сте пили през целия ден.

За да се уверите, че сте получили дневната си доза движение, Gear S2 ви напомня да станете и да се пораздвижите, ако открие, че сте се застояли прекалено дълго. Някои може да намерят тази функция за досадна и да поискат да я изключат, но ние не го направихме. Движението е добро за нашето здраве, в края на краищата.

Приложения

Ако отворите приложението Samsung Gear на вашия смартфон, ще видите раздел за приложения, разработени за Gear S2. Но след като започнете да браузвате, ще забележите, че там няма един куп достъпни приложения за сваляне. Повечето приложения, изработени в Samsung Store са watchfaces и няколко приложения, но не са от тези, които бихме използвали редовно. За сметка на това Gear S2 идва с шепа полезни предварително заредени приложения. Те включват важни неща, като часовник, календар, Email, времето, контакти и телефонни приложения, всички от които работят в синхрон с техните колеги, инсталирани на нашия Galaxy смартфон. Освен това има и приложение за навигация, захранващо се от Here maps и Find My Phone, в случай, че се случи да загубите мобилният си телефон. Въпреки това, не очаквайте да намерите версиите на Facebook, Messenger, Viber, Gmail или други популярни приложения на трети страни, пригодени за Gear S2. Да, часовникът може да взаимодейства с нотификации изпратени от тях, но не може да има пълен достъп до тези услуги. Но ние не сме го и очаквали, тъй като това не е най-подходящото нещо за неговата цел.

Процесор и памет

Samsung са оборудвали Gear S2 с Exynos 3250 SoC, който е спортен 1,0GHz двуядрен процесор. Въпреки това, моделът е 3G съвместим с MSM8x26 SoC, по-известен като Snapdragon 400. Oперативната памет възлиза на 512МВ и капацитет за съхранение ограничен до 4GB, с 2GB на разположение на потребителя за съхраняване на приложения и медии. Въпреки че 2GB не звучат много, те осигуряват достатъчно място за вашите приложения, повечето от които заемат само няколко мегабайта. На практика единственият начин за изчерпване на пространството е чрез запълване на вашия Gear S2 с музика.

Техническите глупости настрана, Gear S2 е един наистина бърз SmartWatch. През по-голямата част от времето, той отговаря моментално на нашето въвеждане, с минимално изоставане в много редки случаи. Единственият случай, когато изпълнението се влияе чувствително е, когато се инсталира дадено приложение или прехвърляне на данни от вашият смартфон към Gear S2.

При други изпълнения се справя дори и по-добре от другите умни часовници. Но по отношение на стабилността, има очевидно място за подобрение. В работата ни с Gear S2 около седмица, той заби два пъти, което изискваше рестартиране, за да възстанови нормалното си работно състояние. Ние се надяваме, че актуализацията на софтуера ще промени нещата към по-добро.

Свързване и сензори

Samsung Gear S2 е подкрепен с Bluetooth 4.1, Wi-Fi и NFC, ще има и 3G модел, който ще струва около 50$ повече и ще има вградена SIM карта. Това ще ви позволи да останете свързани с интернет и да провеждате телефонни разговори, дори когато вашият смартфон не е наблизо.

По подразбиране, Gear S2 се свързва със смартфона чрез Bluetooth и успява да поддържа надеждна връзка от разстояние до 10 метра. Но връзката се задържа и извън тази точка и независимо, че отговаря по-бавно, ние получавахме известията си на разстояние от почти 20 метра. Това е при условие, че няма стени, защото те, разбира се, имат значително влияние върху силата на сигнала. Въпреки, че нямахме проблеми с получаване на уведомленията си у дома, дори когато смартфонът беше в друга стая.

Когато Bluetooth връзката между Gear S2 и смартфон се разпадне, часовникът се свързва с Wi-Fi, до които има достъп - паролите се получават автоматично от вашия смартфон, което е удобно. Wi-Fi връзката позволява да продължите да получавате известия от телефона, дори когато е извън обхват. Интернет-зависимите функции, като метеорологични данни и изпълнението на някои гласови команди, също функционират обичайно.

Както споменахме по-горе, Samsung Gear S2 идва с вградено NFC радио. Това му позволява да се използва с Samsung Pay платформа за мобилни плащания на Samsung. Но освен това, NFC на Gear S2 не изглежда да има някаква друга практическа употреба.

Що се отнася до сензорите, Gear S2 има акселерометър и жироскоп за проследяване на движението на ползвателя. Вграденият барометър помага при определяне на надморската височина, а светлинния сензор засича когато е необходимо усилване на яркостта на екрана. Сензорът за сърдечната честота се намира на гърба на часовника и извършва измервания на определени интервали. Освен тях, в 3G модела се намира и GPS радио.

Мултимедия

Samsung е заредил Gear S2 с музикален плеър. Докато устройството не може да възпроизвежда музика самостоятелно, само 3G модела на часовника разполага с вграден високоговорител, Gear S2 може да излъчи аудиото към двойка Bluetooth слушалки. Това позволява да слушате музика, докато се упражнявате без да е необходимо телефона да е в близост до вас. Но имайте предвид, че се увеличава използването на батерията значително - един час слушане на музика изяжда около 20% от батерията на часовника.

Часовникът Gear S2 може да съхранява 300 песни, според Samsung, които трябва да бъдат достатъчни за целия ден. Що се отнася до самото приложение за музика, то е доста просто, но определено върши работа. Просто дръпнете надолу watchface-а и натиснете бутона за бърз достъп, за да получите музикалните контроли. Там можете да завъртите ринга, за да сменяте песни или издърпайте нагоре за достъп до плейлисти и песни, които са организирани по изпълнител, песен или име на албум. Ако искате да сменяте песни без да събуждате Gear S2, би трябвало да го направите от бутоните за управление на слушалките, ако се предполага, че има такива. Между другото, музикалния контрол може да взаимодейства с музикални приложения на трети страни, пуснати на смартфон, включително Spotify, но само след като се стартират от телефона.

Gear S2 също се предлага с галерия. Да, можете да гледате снимки на малкия, кръгъл дисплей, въпреки че не можем да си представим някой да използва често тази функция. Имайте предвид, че разглеждането на снимките не става чрез включване в галерията на телефона, те трябва да се прехвърлят към съхранението на Gear S2 преди осъществяване на достъп.

Говорейки за това, снимките и музиката са копирани от смартфона към вашия Gear S2 използвайки приложението Samsung Gear. Можете да прехвърляте медии ръчно или да изберете плейлисти и албуми, които да бъдат синхронизирани автоматично.

Не трябва да забравяме и приложението Voice Memo. То позволява да правите гласови бележки в движение с помощта на вградения микрофон. Качеството на звука е посредствен, но е достатъчно добър за случайна гласова бележка. Готиното е, че приложението използва софтуер за гласово разпознаване, за да запамети копие от вашата гласова бележка.

Батерия

Във вътрешността на Samsung Gear S2 има 250mAh несменяема батерия или 300mAh, в случай, че имате 3G модела. Дори последният изглежда малък откъм батерия в сравнение с някои други умни часовници - LG Watch Urbane и 46mm Moto 360 (2015), например, са с 400mAh батерии.

Но въпреки невзрачния капацитет на батерията, Samsung обещават до 3 дни живот на батерията на Gear S2. Това е по-скоро оптимистично, но трябва да кажем, че при нашата работа с часовника и при нормално използване между зарежданията, без проблем издържа два дни. При това на 60% яркост, без да сме се опитвали по никакъв начин да пестим енергия. Дори ако часовникът се използва интензивно, с включена always-on характеристика на екрана, е много малко вероятно да се наложи да го зареждате преди лягане.

Когато дойде времето за презареждане, просто поставете Gear S2 на док станцията. Клетката на батерията се зарежда индуктивно, което означава, че няма оголени краища и няма кабели, които да ви притесняват. Използвайки зарядното устройство в пакета, Gear S2 се зарежда до пълен капацитет за около 2 часа, което е приемливо. Единственото ни оплакване е, че кабела на зарядното трябва да е по-дълъг. То е около метър в дължина, така че е хубаво да имате наличен контакт много близо до бюрото си или нощното ви шкафче.

Заключение

 Ако Gear S2 е някаква индикация за това, че Samsung са начело със своята Gear серия, то тогава ние ще кажем, че гамата е на прав път. Имам Samsung SmartWatch с потенциал да допадне на широката публика - и мъже, и жени, които не са непременно технологични експерти. Това не е умен часовник, който има за цел да постави всички интелигентни функции, които можем да си представим, на китката ви. По-скоро това е устройство, което е фокусира върху няколко ключови, смислени функции, които устройство от този клас трябва да бъде в състояние да изпълнява - да позволява да взаимодействате с известия, да бъде активен помощник и фитнес асистент и да бъде стилен. И той прави всички тези неща доста добре.

Характеристиките настрана, Samsung Gear S2 е SmartWatch изграден с внимание към детайла - такъв, който лесно привлича внимание, когато бъде забелязан на една модерна дама или на китката на джентълмен. От кръглата си форма и метална конструкция с иновативния си въртящ панел, очевидно е, че смисления дизайн е бил приоритет на инженерите на Samsung. С IP68 сертификация, часовника няма нищо против от намокряне под дъжда или по време на интензивни упражнения.

Трябва да се има предвид, че Gear S2 не е съвършен. Не предоставя много цветове, материали, както и различни дизайни на каишката като Apple Watch. Не дава свободата на по-големия кръгъл екран, тъй като може, ако решите да я получите с популярният Android Wear SmartWatch. Също така, той не разполага с впечатляващата палитра от приложения и гласовата команда proficiency на Google или Apple платформите.

Независимо от това, Gear S2 засенчва съперниците си със своя практичен и атрактивен дизайн. Осъществявайки хармонична работа на хардуера и софтуера, Samsung направиха устройство, което е полезно, забавно за използване и такова, каквото бихте искали да видите на китката си. Това е, което прави Gear S2 достойна алтернатива на Apple Watch или всяка Anroid Wear джаджа, въпреки значителната си начална цена от 350$. 

Източник

 




преглеждана: 892 06 Ное 2015
Манол и Симеон Добреви ООДМанол и Симеон Добреви ООД